Oya Ağacı

Oya Ağacı
 Kınagiller familyasında yer alan oya ağacı bir süs bitkisi olması sayesinde bahçe peyzajlarında bulundurulmaktadır. Ana vatanı Güney Çin ve Güney Asya olan oya ağacı birçok özelliklere sahip olması sayesinde başta Güney Çin ve Güney Asya ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkelerinde bahçe peyzajlarında tercih edilmektedir.

Oya Ağacı Başlıca Özellikleri

  • Oya Ağacı Genel Nitelikleri
     Yaklaşık 6 metre uzunluğa erişebilen oya ağacı küçük ve yuvarlak yapıda bir tepeye sahiptir. Gövde kabuğu ince ve düzgün yapıda olan oya ağacının belirgin özelliklerinden biri, sürgünleri açık pembemsi ve bej renk tonuna sahip olmasıdır. Bu sayede oldukça görkemli bir görünüme sahip olan oya ağacı yer aldığı bahçelerde rengarenk bir görüntünün oluşmasını sağlamaktadır.

  • Yapısı
     Yaprakları dört köşeden oluşan oya ağacı tüysüz yapraklara sahiptir. Meyveleri ise, ortalama olarak nohut büyüklüğünde olan oya ağacının belirgin özelliklerinden biri de, bilinenin aksine yetiştirilmesi son derece basittir. Bu sayede, oya ağacı bahçenizde kolayca yetiştirebilmektesiniz. Havaların ısınması ile birlikte ilk olarak çiçeklerini açmaya başlar ve çiçeklerin açılma süreci oldukça uzun süreçli olabilmektedir. Ayrıca, oya ağacı çiçekleri daha çok genç görünümlü yapraklarda açılmaktadır.

  • Yetiştiği Ortamlar
     Daha çok ılıman iklimden hoşlanan oya ağacı bu sayede dona karşı da oldukça duyarlı olabilmektedir. Özellikle, kumlu, killi ve balçıklı topraklarda iyi düzeyde yetişebilen oya ağacı aşırı rutubetten hoşlanmadığı gibi, yetiştirildiği toprağın çok iyi düzeyde drenajlı olmasından hoşlanmaktadır.

 Ayrıca, azot bakımından yoksul olabilen topraklarda da yetişebilen oya ağacı genel olarak problemsiz bir bitki türü olmasına rağmen, bazı durumlarda yaprakları külleme problemine bağlı olarak özellikle yaz aylarında gri ve yeşil renk tonuna dönüşebilmektedir. Bu olumsuz durumun engellenmesi açısından önceki dönemlerde kükürt yapılmasına karşın son yıllarda ilaçlar sayesinde oya ağacında oluşan  külleme hastalığı önlenmektedir.

 Bahçenizin hoş bir görüme sahip olabilmesi açısından oya ağacı tercih edebilir ve oya ağacını kolayca yetiştirebilmektesiniz. Ayrıca, yetiştirilmesi oldukça zevkli olan oya ağacını bu sayede hobi amaçlı olarak da yetiştirebilir ve bahçenizin görkemli bir görünüme sahip olmasını sağlayabilmektesiniz.